Tehnici de Optimizare pentru WordPress

Tudor Rad a creat un tutorial legat de optimizarea blogurilor, si nu numai, care sunt create folosind platforma WordPress. Articolul este foarte bine documentat si trateaza atat notiuni generale cat si parti mai detaliate, cum ar fi optimizarea infrastructurii si continutului, tehnici SEO si altele.

Un scurt citat din ghidul de Optimizare WordPress al lui Tudi:

Indexare si crawlability

Ca structura de baza, fara sa luam in calcul aici theme-urile si ce modificari aduc ele, WordPress e o platforma relativ buna pentru SEO, dar cu cateva mari, mari (MARI) hibe. De fapt, Matt, creatorul WordPress a si declarat ca nu l-a conceput ca pe o platforma care sa fie perfecta din punct de vedere al motoarelor, ci sa fie perfecta din punct de vedere al userilor si mai ales, bloggerilor. Oricat de bine si onorabil suna asta, pe noi nu ne incalzeste prea mult, pentru ca traficul din motoare pentru un blog e o sursa solida de cititori si avem nevoie de ei.

Avantajele wordpressului sunt clare si deloc neglijabile: ping automat dupa fiecare articol postat, deci crawl aproape instantaneu (in teorie), continut util si indexabil creat de useri, cod structurat relativ ok care permite crawlerelor sa treaca prin el fara probleme, posibilitatea de a adauga pluginuri utile de SEO cu care sa corectezi greselile native ale backend-ului si asa mai departe.

Partea proasta e ca structura WordPressului permite si niste erori care te pot omori in search engine-uri: duplicate content cu gramada (dar il vom discuta mai pe indelete putin mai jos), indexarea rapida de care vorbeam mai sus trebuie si controlata, altfel risti sa ti se indexeze o gramada de pagini inutile, eventual si pagini care prezinta riscuri de securitate (gen pagini de pluginuri, admin, etc) si alte cateva probleme pe care o sa le atingem.

Toate acestea insa pot fi rezolvate, ori cu pluginuri, ori cu hackuri de cod, dupa cum o sa vedem pe parcursul ghidului.
Duplicate content

De departe cea mai dureroasa problema a WordPress-ului. Gandeste-te, cand pui un articol nou, WP-ul il posteaza in cel putin 6 locatii diferite: Pe pagina single a post-ului, pe pagina din categorie, pe pagina din arhiva lunara/anuala, pe pagina principala, pe pagina tag-urilor, in feed, in trackback…destule? Sigur, nu fiecare tema afiseaza toate elementele de mai sus, dar ajung 2-3 ca sa ridice flag-ul de duplicate content in Google si sa curga penalizarile: initial un foarte probabil Google sandbox (pozitionarea site-ului in afara primelor rezultate, pana Google isi da seama ce e cu site-ul tau), penalizari pe keyworduri, pagini bagate in supplemental index (de unde, apropo, iesi ca naiba de greu cateodata), samd.

Ca sa rezolvam problema duplicate content-ului, avem nevoie de cateva modificari in standardele WordPress:

– Sa creem titluri unice pe fiecare pagina
– Sa creem descrieri unice pe fiecare pagina
– Sa blocam indexarea a mai multor instante in care apare un articol
– Sa specificam clar in robots.txt unde au voie Google si ceilalti crawleri sa isi bage nasul

Le vom discuta pe fiecare in parte pe parcursul cartii, cu exemple clare de ce si cum trebuie facut.

Trebuie sa recunosc ca si eu am aplicat ceea ce scrie in carte (cand am creat acest blog) si pot sa afirm in cunostinta de cauza ca a dat rezultate.

Lasă un răspuns

Denumire *
Email *
Pagină web